
Heat Pipes zonnecollector
Alle energie komt van de zon en hoewel we in Nederland niet de meeste zon in Europa hebben is het toch goed mogelijk je tapwater (water waarmee je doucht etc) vrijwel 100% te laten opwarmen DIRECT door de zon.
Heat pipes kunnen zelfs in de winter je water goed verwarmen. Een gecombineerd systeem, met een "Warmtepomp" maakt dat je zeker weet dat er altijd warm water is en je geen gas meer gebruikt voor je tapwater.

De werking van een op Heat Pipes gebaseerd systeem is relatief eenvoudig.
een vloeistof (die niet bevriest in de winter) stroomt door (flexibele) buizen.
Door de zon (ook al voelt het buiten koud aan, de zon kan heel krachtig zijn) verwarmen de heat pipes (zie uitleg in kader). Wanneer de temperatuur zo'n 8 graden warmer is dan je tapwater, gaat er een pomp aan die (heel langzaam) de verwarmde vloeistof naar je boiler transporteert. Hoe dichter je boiler geplaatst kan worden nabij de heat pipes, des te minder energie (warmte) er verloren gaat.
Wanneer de boiler een temperatuur van 80 graden bereikt heeft, zal het systeem stil komen te staan. Je zou niet willen dat het water in je boiler gaat koken.
Als je kleine kinderen hebt is het verstandig om een beveiliging toe te passen dat het water uit de kraan nooit warmer kan zijn dan 60 graden.
Op die manier voorkom je ernstige brandwonden.
​
Met Heat Pipes kan je van Maart - Oktober je (tap)water verwarmen zonder gebruik van gas / electra. Alleen als het een paar dagen achter elkaar bewolkt is en regen, kan er extra energie nodig zijn om je water op temperatuur te houden


Er zijn voor warmtecollector systemen nog zeer goede subsidie regelingen. Tot 50% van de aanschaf kosten materiaal worden gesubsidieerd.
​
Het is wel belangrijk dat het systeem professioneel aangelegd wordt en dat er gebruik gemaakt wordt van een zeer goed geisoleerde boiler.
​
Het meest voorkomende systeem RESOL komt uit Duitsland en wordt in Nederland door Techniq / Tradiq geleverd. In Duitsland liggen de prijzen wel behoorlijk lager.