

WiseSolar
voor het milieu
Wat is Salderen
Uw PV installatie (de zonnepanelen) leveren alleen overdag stroom op en meer dan 80% van deze stroom wordt opgewekt in de maanden April - September. Maar.... net als vrijwel iedereen vebruikt u de meeste energie in de avond en in de wintermaanden.
Om u toch maximaal van uw eigen opgewekte stroom te laten genieten geldt tot eind 2024 dat voor ieder kWh (kilowattuur) die uw zonnepanelen terug leveren aan het elektriciteitsnetwerk, u ook weer een kWh mag gebruiken.
De kosten van een kWh bestaan uit de kosten van de stoom zo'n 7 tot 8 cent, de transport- en beheerkosten (over de kabels) en heel veel belastingen.
Met deze Salderingsregeling valt dat allemaal tegen elkaar weg. Een kWh gebruikt mag weg gestreept worden tegen een door uw zonnepanelen geleverde kWh, ook al heeft u de meeste energie geleverd in de maand Juni en is het verbruik in december.
Salderen tot eind 2024
Tot het einde van 2024 geldt deze regeling dat 1 kWh leveren ook 1 kWh gebruiken tegen elkaar wegvallen. Na 2024 wordt deze regeling langzaam afgebouwd. In 2025 mag er nog 64% gesaldeerd worden, in 2026, 64% en daarna ieder jaar 9% minder. Omdat je op bepaalde (zonnige) dagen veel meer energie maakt dan gebruikt wil de minister wel dat je dan een "redelijke" vergoeding gaat krijgen. Deze is nu (afhankelijk van de energie leverancier) tussen de 4 en 7 cent per kWh. Dit moet per 1 jan 2023 tenminste 80% van het energietarief zijn. Let op dat veelal gedacht wordt dat dit om het verzamelde tarief gaat, maar de feitelijke kosten van een kWh aan stroom bestaan uit de stroom zelf, transportkosten, kosten van de aansluiting en belastingen.
​
Onze oosterburen, de Duitsers kennen al heel lang zo'n versoberde regeling. Daar krijg je voor iedere 2 kWh die je zonnepanelen genereren, 1 kWh te gebruiken terug. Bij ons bouwt (vooralsnog) de regeling helemaal af naar 0% salderen in 2031. De laatste stap (2030 - 2031) is 28% in 1x.
Om de klimaatdoelen te halen kan het heel goed zijn dat een nieuwe regering mogelijk de Belastingen, Leveringskosten en/of de Netbeheerkosten lager wil maken teneinde productie van zonne-energie bij particulieren te stimuleren.
Wat is het voordeel na 2024
Het meest belangrijke voordeel zit niet zozeer in geld, maar veel meer in besparing van het milieu. We hebben in nog geen 250 jaar, alle energie reserves van de planeet opgebruikt waar de zon enkele duizenden jaren over gedaan heeft deze te creëren.
De salderingsregeling wordt eerst versoberd, maar verdwijnt pas in 2031 als er door een komende regering (en mogelijk onder onze druk) geen wijzigingen komen.
Zonnepanelen gaan zo'n 20 jaar mee en zullen al die jaren met een minimum aan onderhoud iedere dag dat er zonlicht is, hun werk blijven doen.
Die energie is te gebruiken en met een iets andere mentaliteit is het makkelijk om het gebruik van energie te verplaatsen van de avond / nacht naar de dag.
laat bijvoorbeeld de wasmachine en droger overdag lopen, of de vaatwasser.
Deze gebruiken dan rechtstreeks energie van de zonnepanelen.
Plan om meer te wassen op dagen dat de zon schijnt etc.
Je kan tegen 2025 / 2027 ook gaan denken aan het opslaan van energie, in ieder geval in de zomermaanden.
Opslaan van energie
Met de enorm snelle ontwikkeling van accu's voor met name de automobielindustrie is de verwachting dat tegen 2025 / 2026, de prijzen van accu's voor opslag van energie thuis enorm zullen gaan dalen, zowel in prijs als in volume maar juist vergroten in prestatie, levensduur en milieu vriendelijkheid.
Zijn nu accu's nog vaak zeer belastend voor het milieu, de verwachting is dat binnen enkele jaren accu's gebaseerd zijn op andere technieken en totaal niet meer schadelijk.
Het is een Utopie te denken dat accu's onze energiebehoefte op kunnen vangen.
Dat geldt alleen voor de zomermaanden en een deel van de lente en herfst.
In de wintermaanden zal er (in Nederland) eigenlijk altijd stroomlevering van "het grid" (van het stroomnetwerk) nodig zijn.
Toch is het opslaan van stroom in accu's een goed idee. In met name de lente en de herfst wekken de panelen vaak al meer stroom op overdag dan dat we gebruiken en die overtollige energie kunnen we opslaan om bijvoorbeeld in de avond te gebruiken.
Slimme meters
Voor het einde van 2022 heeft iedereen een slimme meter. Niet dat deze meters allemaal in contact moeten staan met uw energie leverancier, maar wel dat ze kunnen bijhouden hoeveel stroom u afneemt en hoeveel stroom u terug geleverd hebt.
Met een ouderwetse "draaischijf" is dat namelijk niet mogelijk. deze draait letterlijk de andere kant op. Met deze oude meters is nooit meer vast te stellen hoeveel stroom u terug geleverd heeft en hoeveel op een ander moment verbruikt. Omdat de salderingsregeling verdwijnt, moet vastgesteld kunnen worden hoeveel er terug geleverd is en hoeveel verbruikt. Vandaar de noodzaak tot nieuwe meters voor iedereen.
Het heeft ook nog een ander voordeel. Met domotica software, zoals HomeAssistant of Domoticz kan de slimme meter per seconde uitgelezen worden en bepaald hoeveel stroom er "over" is om daarmee bijvoorbeeld een auto te kunnen laden, of thuis-accu's